torstai 10. huhtikuuta 2014

Awesome


Sunnuntai 6.5 - 10.5 Torstai.


Sunnuntai iltana saavuimme lentokentälle 8 illalla paikallista aikaa. Vastassa meitä oli majoitus perhe ja koulun toinen rehtori. Perheen äiti Debra ja perheen tytär Moira ovat kohteliaita ja erittäin iloisia saadessa meidät vieraaksemme. Koulun rehtori David toivotti meidät nuhruiset matkaajat tervetulleeksi. David vei opettajamme Anun hotellille ja me tytöt lähdettiin perheen luokse. 


Kun saavuimme talolle, se oli kai pieni järkytys meille maalaisille pikkukyläläisille. Talo on jättimäinen huvila, kaksikerroksinen ja kaikinpuolin iso ja näyttävä. Meidän suomen tönöt on melko mitään sanomattoman. Perheeseen kuuluu moniosaajia. Isä Brian on naistentauteihin erikoistunut lääkäri, äiti Debra on tällä hetkellä kotona työskentelevä sairaanhoitaja (pitää toimistoa Brianille), perheen vanhin poika (18) Ian opiskelee yliopistossa kone insinööriksi. Keskimmäinen lapsi Moira opiskelee lukiossa. Moira toimii oppaanamme ja kuljemme hänen mukanaan Grande Prairiessa. Moira on ollut Suomessa Seinäjoella. Perheeseen kuuluu myös nuorin poika Conor käy peruskoulua. Tämän matkan aikana tärkeässä roolissa on myös koulun opettaja Jamie, joka pitää huolta opettajastamme.  Perheeseen kuuluu myös koira Cona.


Sunnuntai iltana me rähjääntyneet matkaajat olimme melko väsyneitä 24 tunnin matkustamisen jälkeen. Juttelimme perheen äidin ja Moiran kanssa jonkin aikaa ennen nukkumaan menoa. Perheen isä ja nuorin poika Connor olivat tuolloin Amerikassa ja tulevat tiistaina. Illalla on helppo päästä uneen mutta koko viikon ajan olemme kärsineet aikaerosta varsinkin päivällä (klo 15 paikallista aikaa Suomessa on kello 12 yöllä). 


Maanantai


Herättiin molemmat ennen seitsemää aamulla. Laittauduimme ja menimme yläkertaan ja perheen äiti oli laittanut aamupalan valmiiksi. Oli erilaisia marjoja, leipää, erilaisia muroja ymym. Söimme aamupalaa ja juttelimme perheen äidin ja tytön kanssa. Perheen koira oli todella innostunut uusista vieraita ja tuli luoksemme silitettäväksi. Lähdimme aamupalan jälkeen Moiran kanssa hänen kouluunsa. Ensin menimme kemian tunnille ja me emme osallistuneet tunnille muuten kuin kuuntelemalla ja tekemällä omia juttuja. :) Kemian tunnin jälkeen luokan vaihto tapahtui nopeasti, varsinaista taukoa ei ollut. Fysiikka oli seuraavana ja sitä opetti erittäin mielenkiintoinen opettaja :D Aiheena oli magneetit ym ja hän kyllä tiesi mitä opettaa ja teki sen loistavasti. Meiltä hän tiedusteli mistäpäin olemme ja mitä opiskelemme ym.  Tunnin jälkeen oli ruokatauko ja perheen äiti oli tehnyt meille tortilloja ja muuta hyvää lounaalle. Tutustuimme Moiran luokkakavereihin ja he olivat kiinnostuneita oppimaan suomen sanoja. Seuraavaksi oli matikkaa ja opettaja oli todella ihana :D Hän on n. 140cm pitkä ja muutenkin hyvin pieni ihminen. Hän osasi opettaa erittäin hyvin ja kyseli meiltä onko meillä samallaista matikkaa meidän kouluissa ym. Viimeisellä tunnilla meillä oli historiaa. Me saimme olla Saksa, koska emme osallistuneet tunnille niin opettaja nimesi meidät saksaksi, hitlerin mukaan :D 

Koulun jälkeen lähdimme shoppailemaan kauppakeskukseen. Tämä on paikallisten mukaan pieni ostoskeskus, mutta meidän silmin se oli valtava. Emme kerenneet edes kiertää koko kauppakeskusta, kun se meni jo kiinni, mutta torstaina jos kerkeämme, niin käymme vielä shoppailemassa. Mutta shoppailemaan päästään viimeistään Calcaryssa lauantaina!!  


Tapasimme perheen pojan, Ianin päivällisillä. Ian aikoo viedä meidät lentämään pien koneella. Olemme siis todella innoissamme tulevasta. Maanantaina kävimme vielä illalla taidemuseossa. Se on hyvin samankaltainen minä Suomessa, rakennus oli uusi ja moni kerroksinen.


Tiistai


Tiistaina kävimme katsomassa lastentarhaa (esikoulua) ja saimme nähdä paljon tuttua ja erilaista. Luokassa oli noin 15 lasta, ja heidän päivä on täynnä ohjelmaa. Lapset opettelevat kirjaimia laulaen, ja he osaavat jo lukea 5 vuotiaana (esikoulu ikä 4-5). Heidän opettaja on mahtava, hauska. Hän puhuttelee lapsia "ladies and gentlemans", ja lapset käyttäytyvät erittäin kunnioittavasti. Täällä Kanadassa ihmisiä puhutellaan neiti, rouva tai herra. On ollut haasteellista selittää mm. Perheellemme että Suomessa emme käytä she/he mouotoa, vaan hän. Suvin nimen lausuminen on tuottanut myös ongelmia, mutta kanadalaiset oppivat nopeasti. 


Kävimme syömässä kiinalaisessa. Ruuaksi oli hunaja kanaa riisillä. Kanassa oleva hunaja oli todella makeaa, ja riisi kuivahkoa. Annos kuten tavallista, iso.


Pääsimme käymään uimahallissa. Paikka on urheilu ja uimapaikka. Uimapaikassa on monta erilaista allasta, saunaa ja liukumäkeä. Olimme uimassa Moiran kaverien kanssa. Lippu maksoi 8 dollaria. Uimapaikassa ei käyty suihkussa ennen uimaan menoa. Saunoja oli 2, normaali sauna missä ei ollut kovin lämmin ja missä kiukaalle ei saanut heittää vettä, ja höyrysauna mikäli todella kuuma. 


Keskiviikko


Aamulla tulimme lukiolle Moiran kyydillä. Moira jäi lukiolle ja me lähdimme Jamien kanssa hakemaan Anua hotellilta ja menimme tutustumaan erityislasten kouluun. Jamie vei meidät ja lähti jatkamaan töitään. Kun astuimme ovesta sisään näimme ensimmäisenä valtavasti erilaisia kasveja ja altaan, jossa oli kaloja. Tämä oli todella hienon näköinen ja otimme sieltä paljon kuvia. Oppaanamme toimi Heidi, lähihoitaja. Nimen perusteella voisi olettaa, että hän olisi suomalainen, mutta hän on amerikkalainen. Hän esitteli meille paikkoja ja kertoi paljon millaisia lapsia koulussa on ja mitä hän tekee siellä. Pitkin käytäviä tuli pitkiä jonoja pieniä lapsia, jotka ajoivat kolmipyöräisellä. Ohjaajia oli useita joka puolella. Kävimme kurkkaamassa muutamiin luokkiin ja yhdestä luokasta löysimme pienen huoneen, jossa seinille ja lattialle oli laitettu patjoja. Tämä oli rauhoittumis huone, jos joku on uhaksi itselleen tai muille, hänet voidaan viedä sinne rauhoittumaan. Huomasimme myös eräällä lapsella kypärän päässä ja oletamme heti, että hän kaatuilee paljon ja näin suojataan lapsen päätä. Kysyimme heidiltä tätä ja hän selitti, että lapsi lyö nyrkeillä kasvoihinsa niin kovaa, että luut murtuvat.

Menimme käymään Ianin ja hänen kavereiden kanssa syömään kanansiipiä. Osa siivistä oli erittäin tulisia, osa liian pippurista ja osa oli syötäviä :D Ianin kaverit olivat loistavia ja yksi heistä muistutti täydellisestä mister Beanin. :D 

Illalla tutustuimme paremmin perheen isään ja Anu oli myös käymässä. Perhe tarjosi meille illalla ihanaa jäätelökakkuja :D Tämä oli todella hyvää ja kakku oli todella kaunis. Lentämään ei tänään päässyt kovan tuulen takia, hope so huomenna olis parempi tuuri ja tuuli hellittäisi.  No vaihteeksi oltiin taas nii väsyneitä, että mentiin nukkumaan. :)


-Mona ja Suvi



Koulun kirjasto.


Biologian tunnilla. Opettaja Jamie on tolkku, mutta mukava.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti