keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Huipennus

Perjantaina saimme nukkua pidempään ja pakata laukkumme. Tunnelma oli haikea, perhe oli niin lämminsydämminen, avoin ja aina valmis auttamaan, ja tällaisia ihmisiä on hankala hyvästellä. Saimme pakattua matkalaukkumme. Torstaina meni myöhään Macbeth -näytelmää katsoessa. Ja kyllä, se oli erinomainen. Koulussa luokkalaiset olivat lukeneet näytelmästä ja luokan yksi oppilas näytteli siinä.

Aamulla kun olimme saaneet pakattua, lähdimme lounaalle perheen vanhempien ja opettajan kanssa. Ruokaa oli jälleen runsaasti. Isä ajoi meidät kentokenttää kohti, ja matkalla näimme valkopääkotkan! Se oli järjettömän suuri lintu mitä Grande Prairiessa on monia.

Hyvästit jätimme perheelle lentokentällä. Perheen äiti Debra, "Kanada äitimme" itki jäähyväisiä, ja meilläkin tuli häntä ikävä. Ja koko perhettä.

Couna koira.


Perheen olohuone/keittiö ja perheen äiti Debra.

Calgary

Calgary oli isompi kaupunkin jossa lentämällä saavuttuamme saimme heti kokea ruuhkan ja autoilun hitauden. Taksikuski onneksi näytti tietävän reitit. Hotellimme oli keskustassa, Nuvo hotellin käyttävät eivät hotellia kehuneet, mutta huoneet sen sijaan olivat upeat. Lauantai oli pyhitetty shoppailulle. Saimme opastusta muilta suomalaisilta mihin kannattaisi mennä, ja löysimmekin hienon ostoskeskuksen. Kauppojen hintataso vaihteli, osassa vaatteiden hinnat alkoivat 1000 dollarin hinnalla, toisessa alle 9 dollarin. Guessin liike yllätti meidät positiivisesti, MITÄ LÖYTÖJÄ, JA MITEN EDULLISESTI!! Mona jäi harmittamaan ettei Grande Prairien ostoskeskuksen Garage -liikkeessä ollut oikean kokoista unelma takkia, mutta sinnikkäästi päätimme lähteä etsimään samaa puljua Calcarysta. 

Suvin kanssa tapasimme Suvin kanadalaisia ystäviä, joiden avulla löysimme tiemme suureen 200 kauppaan Chinookkiin. Sieltä löytyi tarvitsemamme ja enemmänkin. Mutta jos satut eksymään Kanadaan hyvä lukija, käy ihmeessä Edmontonin maailman suurimpiin kauppoihin luokittuvassa kauppakeskuksessa jossa on lähes 1000 puljua.

Banff

Oih Banff. Paikka on satukirjoista. Vuoristoja, useita vierekkäin. Henkeäsalpaava näkymä ja luonto. Se kertoo parhaimillaan Kanadan hyvinvoivasta luonnosta ja eläimistä. Banff on loma/turisti rysä. Kanadalaiset menevät sinne rentoutumaan. Itse kylässä asuu vain n. 2000 ihmistä. 

Matkamme loppui Banffin kokoontumiseen. Kaikki suomalaiset majoittaneet kanadalaiset ja suomalaiset kokoontuivat paikkaan. 1,5 päivää jaoimme kokemuksiamme, ja vastasimme reissun suurimpaan kysymykseen: Millainen on maailman paras koulu? Saimme kuulla vastauksia kerrottuna, videona ja esityksenä. Mutta löysimme kouluista suuria eroja suomen ja Kanadan väliltä. Meillä on niin paljon opittavaa toisiltamme. Suomen ilmainen koulujärjestelmä ja ruoka puhuttivat, ja kanadalaiset sen halusivat. Suomalaiset halusivat olka rohkeampia ja saada erinomaista opetusta, opettajia joita opettaminen ja opiskelijat kiinnostavat. Ja vaihtoehto, sitä ei Kanadassa ole. He valitsevat ammatin mihin heidän arvosanat riittää, ottaa lainan jota maksetaan pitkälle vanhuuteen joissain tapauksissa ja he elävät valintansa kanssa loppu elämän. Ja vähäosaisilta ei ole varaa opiskella ja he saattavat jäädä ilman ammattia.

Puhuttelevan maanantain jälkeen tiistaina teimme lähtöä. Hyvästit. Oli itkua, surua, kaipuuta, ikävää jo ennen tulevaa ja lupauksia tulevasta. 

Kiitos koulujärjestelmä ja suomi että tämä reissu oli mahdollinen. Kiitos että annoit meidän nähdä erimaailman ja sen ihmiset. Kiitos että saimme ystäviä. Ja kyllä me tulemme vielä takaisin. Odota meitä Kanada.

-Mona ja Suvi

Ps. Laitetaan vielä myöhemmin kuvia. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti